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ter in which you rai#e several
_questions 8chool'£ax for fire prevention.
and aatoty pu uthorized by section 17-2.11 of the
School Code. Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 122, par. 17-2.11.
. In your first cquestion you ask wﬁothor all of
the following documents must be on file with the county
clerk beque a tax provided for in section 17-2.11 may be

extended: (1) a certified copy of a lawful order of an
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agency having authority to enforce any law or regulation
designed for safety and protection of schocl children from
fire; (2) a certifiad copy of the resclution of a school
district levying the tax:; (3) a certified estimate made
by a licensed architect or engineer stating the amount
required toc comply with the oé&er: (4) a certificgge-of the
Superintendent of Public Instruction approving the estimate;
(3) a certificate of the superintendent of the educational
gervice region approving the estimate.

Section 17-2.11 provides in pertinent part:

"§ 17-2.11. Wheitever, as a result of
any lawful order of any agency, other than a
school board, having authority to enforce any law
or regulation designed for the safety of school
children from fire, or any law or regulation for
the protection and safety of the environment. pur-
suant to the 'Environmental Protection Act', any
school district having a population of less than
500,000 inhabitants is required to alter or recon-
struct any aschool building and or equipment, such
district may, by proper resolution, levy a tax for
the purpose of making such alteration or recon-
struction., or survey by a licensed architect or
engineer, upon all the taxable property of the dis-
trict at the value as assessed by the Department
of Local Government Affairs at a rate not to ex-
ceed .05% per year for a period sufficient toc f£i-
nance such alterations or reconstruction, upon the
following conditicns:

(a) When there are not sufficient funds avail-
able in the building fund of the district to make

such alterations or reconstruction sc ordered.
{b) When a certified estimate of a licensed
architect or engineer stating the estimated amount
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necessary to make the alterations or repairs so
ordered has been sacured by the district, and the
eatimate has been approved by the superintendent
of an educational service region, having jurisdic-
tion of the district, and the Superintendent of
Publiz Instruction.

The filing of a certified copy of the resolution
levying the tax when accompanied by a certified
copy of the order regquiring the alterations or re-~
construction, the axchitect's or éngineer's estimate,
and the certificates of the superintendent of an edu-
caticnal service region and the Superintendent of
‘Public Instruction zhall be the authority of the county
clexk to extend such tax; provided, however, that
in no event shall the extension for the current and
preceding years if any, under this Section be
greater than the estimate of the cost of such al-
terations or reconstruction required to be made,
and in event such current extension and preceding
extensions exceed such estimate, it shall be reduced
proportionately. :

* "

Such tax shall be 1evi§¢ and collected
in like manner as all other taxes of school
districts, * » w»
The duties which the county clerk is required to
perform in the extension of taxes, including school taxes,
are not legislative or judicial, but are purely ministerial

in character. (People ex rel. Smith v. National Plate Glass

Co., 344 Ill. 340; Fecple ex rel. Carr v. Pittsburg, Cinc.,

Chicago, and St. Louis Ry. Co., 316 I1l. 410.) He has no
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authority tc levy taxes nor to determine whether the taxes

have been legally assessed. (Pecple ex rel Chamberlain v.

Chicago B. & Q. Ry. Co., 383 I1l. 212.) It should also be

noted that a certified copy cof the resclution levying the

tax is evidence of a tax levy but it is not the levy itself.

(People ex rel. Williamson v. Cox., 301 I1l. 130.) Section
172,11 clearly states that the fii;ng of alccby‘bf gha‘
resolution, the order, tho'eatimita; and the two certificates
of approval "shall be the authority of tﬁo county.clerk to
axtend such tax”,

In FPeople ex rel. Chamberlain, supra, a school
district, situated in both Rock Island and Whiteside Counties,

filed a proper certificate of levy with the county clerk of
Rock Island County, but did not file a certificate with the
county clerk of Whiteside County. S8ection 191 of the School
Law, a predecessor of section 17-12 of the School Cede (I11.
Rev. Stat. 1973, ch. 122, par. 17-12). provided that vhere a
echool district was situated in two or more counties, a

certificate setting forth the amount of the tax to be levied
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had to be filed with the county clerk of each county in which'
the district was aituafad.

In sustaining an objection to the tax, the ccurt
held that "thehpgrpgsa of fequiring a certificate to be
filed with the county clerk is to give that officer informaticn
necessary to the extension cf a pfdper tax. It is his power
to act * * * and without such certificate he has no authority
to extend the tax". At page 216. |

Oxwig v. comley, 322 I1l. 286, involved an cbjection
to a tax levy whare there had been a detachment of a common .
school district from a community consol idated &1strict. Under
then saction 59 of the School law, where tarritory has been
set off from a school district which had a bonded debt, and the
detachment was not the result of a petition by a majority of
the voters of the district, such district would remain liable

for payment of the bonded debt, as if it had not been divided.

The &irectors of the original district, and the directors of
the detached territory were required to act as a joint board for
the purpose of determining and certifying to the county clerk

the amcunt of tax required to pay the donded debt. Although the
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provisions of section 59 applied, there had been no certificate

of the joint board filed with the county clerk, Only the

certificate of the criginsl district had been filed.

the court

In holding that the clerk could not extend the tax,
stated at page 290:

“® % * The manner of assessing and collecting

the tax is, however, regulated by statute, and
must be done by the officers appointed by the

law for that purpose and in the manner provided
by law. The county clerk can only extend the

tax against the owner of property upon the
evidence which the law authorizes him to act

upen. The evidence authorized in this case

is the certificate of the joint board, consigting
of the board of education of district No, 10 and
the directors of the district detached. Unlegs
this certificate wis presented to him the ceunty
clerk had no authority tc extend the tax. If the
joint board should refuse to meet and determine
and certify the amount of tax required its
members may be required by mandamus to do so,

but the county clerk cannot be required to extend
the tax until they do make the certificate and

is without authority to do so. People v. Elliott,
320 111, 1%2.%

Under the clear import of section 17-2.11, the

county clerk is authorized and empoweraed to extend the

tax only when he receives all five documents set out in the

statute.

It is. therefore, my opinion that until he recaives
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on file all five documents, he is without authority to extend
a tax for fire prevention and safety purposes,
With regard to your second question, you astate:

"My second queation pertains to the situation
wherein a scheool district apparently has
provided the necessary documentation with
respact to the first levy. Must the school
district continue to file all required documents
until the total amount necessary to be raised
has been levied, or wouid a certified copy of
the resolution levying the tax be sufficient

for subsequent years, as long as the levy did
not exceed the amount of the coriginal estimate?"

An act of the legislature should not be construed

to result in absurd, inconvenient or unjust consequences.

(Reynolds v. The City of Tuscola, 468 Ill. 2d 339.) Rather,

a practical and common sense construction, and one which permite

a reasonable cperation of the statute should be given. Carrigan

v. Illincie Liquor Control cComm., 19 Ill. App. 24 275; People

ex rel. Bd. of Bd. of Pembroke Community Consol. School Dist.

No.259 v. pavis. 13 I11. App. 24 419.

'Iﬁ ie my opinion that ohée the estimate, the

certificates of approval, and the order have been received on

file by the county clerk, it would not be necessary to file
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those same documents each year with the annual certified copy
of the resoclution levying the tax.
‘With regard to your third question, you state:

"My third question invoives a situation wherein

a achocl district apparently complied with the
statutory requirements several years ago. Sub-
sequent thereto, it apparently became necessary

to make additional alterations and modifications
to the district's buildings, in order to bring’
them into compliance with the rules and regulations
promulgated by the Superintendent of public
Instruction. The school distriet adopted a res-
olution, levying an additional tak to pay

for such alterations and modifications, copy
thereof was filed with the county clerk.
Accompanying it was the certificate of approval
from the Superintendent of Public Instruction.

This certificates statas that the cost estimate has
been received and approved by the Superintendent
of Public Imstruction. No copy of the cost estimate
was filed with the county clerk. Also, no copy

of any order recuiring the additional structural
modifications was filad with the county clerk.

In a situation wherein the schocl district is
required to make structural mcdifications above
and bayond those essentially required, thereby
requiring a revised cost estimate, must copies of
the supplemental order and the revised cost
estimate be filed with the county clerk before

the tax may be extended?"

Az I atated in my answer to your firatvquestion.
the county elerk <annot extend the tax until he has raceived

on file all the necessary documentation. Furthermore, under
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section 17-2.11, if the current extension and the preceeding
axteneions exceed the estimate, the levy must be reduced
proporticnately. 1If the county clerk has not received a
validly certified revised cost estimate, and further. has
not raceived a copy of the order authori;@éQﬁthe additicnal
alteration ox reconstruﬁtion. he cannot fuifil; his statutory
duty of determining whether. aﬁd éé what extgnt. the current
extension exaqus the estimate. |

It is, therefore, ﬁy cpinion that in the event an
aépropriafe agency crders éﬂditional alteration or reconstruction,
and a revised cost estimate is prepared, those documents, along
with the ceftificateé of approval.:mnat bhe xeceived on file by
 the elérk before he can be authorized to extend the tax beyond
the amount of the original éﬁ}imate.

Very truly yours,

ATTOCRMNEY GENERAL




